Jablkový kvas/Jablková pálenka
Jablkový kvas je východiskovým materiálom na výrobu pálenky v pestovateľskej pálenici. Jablkový kvas sa pripravuje pomletím jabĺk neštandardných veľkostí a tvarov, oberaných ale i opadaných jabĺk bez znakov hniloby. My jablkový kvas nepripravujeme, ten si viete veľmi jednoducho pripraviť sami.
Postup:
- dooberať jablká zo stromov, prípadne pozbierať opadané
- jablká zomlieť, podrviť, pridať kvasinky
- prekvasiť, uzavrieť plastový sud, alebo nechať prebublávať cez pohár vody
- pri kvasení a uzavretí sa plastové veko mierne vyduje
- dojednať si termín v pestovateľskej pálenici
Poznámky:
- Neodporúčame pridávať cukor (ak áno, tak iba vo veľmi obmedzenej miere na naštartovanie kvasného procesu) Pri dobre vyzretom ovocí to nie je potrebné
- Čím je ovocie zrelšie tým viacej obsahuje látky, ktoré dávajú pálenke charakter a tiež tým viacej obsahuje cukor, ktorý v konečnom výsledku znamená jej väčšie množstvo. Pridaním cukru rafinovaného sa logicky nemôže obsah aromatických látok nijako zvýšiť a výsledný destilát je slabej vône a chuťove prázdny.
- Zo 100 litrov kvasu bez pridaného cukru viete vyrobiť cca 5 - 8 litrov 52 percentného destilátu, pri dobre vyzretom ovocí to môže byť i 10 a viac litrov. percentného destilátu.
- Preverte si aké minimálne množstvo sú pestovateľské pálenice ochotné spracovať/ -100 litrov nie je problém/
- Pre "fajnšmekrov" je teória i prax tu:https://palenice.sk/zakladame-jablkovy-kvas/