Niekto tomu hovorí i jablkový mušt. Jablká sa opláchnu, vyradia sa nevhodné, osušia a rozdrvia na elektrickom drviči. Rozdrvená hmota je lisovaná za studena v koši hydrolisu. Výsledkom je jablková šťava rôznej chuti podľa lisovanej odrody. Šťava je bez akýchkoľvek prísad a konzervantov. Túto šťavu možno filtrovať, ale postačí i cca 12 hodinová sedimentácia. Nejaký zbytkový sediment nie je na závadu. Niečo o benefitoch jablkovej šťavy je tu
Čerstvú jablkovú šťavu je potrebné skonzumovať do cca 3 dní, pretože potom začína kvasný proces, alebo ju zamraziť v mrazničke. Táto šťava môže u niektorých jedincov vyvolať žalúdočné problémy, ktoré sa však pri častejšej konzumácii stratia.
Pasterizovanú jablkovú šťavu možno skladovať šesť i viac mesiacov na tmavom mieste, resp. v tmavom obale. Pasterizácia prebieha v pasterizačnom zariadení pri 72 stupňoch Celzia cca 20 minút. Pasterizáciou sa odstránia kvasinky, ale súčasne sa zachová podstatná časť enzýmov.
Predávame 100% šťavu, lisovanú za studena, čerstvú bez umelých sladidiel, bez chemického ošetrenia, alergénov a konzervantov. Šťava môže obsahovať prirodzenú usadeninu/sediment, pred použitím pretrepať.
Cider, pre niekoho saider, nie je jabĺčkové víno, a nie je to ani čučo. Je pravdou, že niektoré výrobné procesy a postupy má podobné, ale výsledok je iný. Podstatným rozdielom je že, cider sa sťahuje z kvasníc skôr /nenechá sa celkom dokvasiť/ -niekedy i viackrát. Výsledkom je vyšší podiel zostatkové cukru a nižší podiel alkoholu. Cider je nízkoalkoholický/cca 4 objemové percentá alkoholu/ t.j. ako 10 stupňové pivo. Prírodný cider je niečo úplne iné ako cider bežne predávaný v obchodnej sieti. Nie je namiešaný z priemyselných surovín, stabilizátorov, chuťových primesí a sýtený CO2.
Čerstvá jablková šťava sa predáva do Vašich prinesených obalov alebo v Bag plastových obaloch - 3 resp. 5 resp. 20 litrov.
Ak budete šťavu sami pasterizovať vo flašiach, alebo v pohároch - nepreháňajte to s teplotou. Stačí 72 - 78 stupňov a 20 minút. Pri vyššej teplote bude mať šťava "varnú chuť"